KBBA

nuffnang

Apa itu Sindrom De Quervain?

Assalammualaikum dan hai semua.

Mata ni mengantuk petang-petang ni, teringat nak update diari pink ni. Baru-baru ini dalam group wasap ada la kawan yang bercerita mengenai dia ada sakit De Quervain ni. So teringat pula la yang Haida pernah kena sebelum ni pada tahun 2016. So kali ni Haida nak cerita juga la serba sedikit pengalaman Haida masa terkena tu.

Owh ya sebelum tu, korang tau tak apa De Quervain ni? De Quervain tau bukan Dequardin. Hehehe. Dequardin tu ubat sakit tekat. Yang ini masalah pada pangkal ibu jari dan pergelangan tangan. Sebelum ni Haida buat bisness magnet. Bisness kecil-kecilan di rumah untuk isi masa lapang. Tapi tak sangka ada banyak sambutan masa Hari Guru 2016 tu dan Haida pula tidak ada kelengkapan besar untuk buat magnet ni, makanya Haida memang hand made la. Gunakan jari jemari yang ada ni untuk memotong semua magnet-magnet tu. 

Disebabkan tangan tu terlalu banyak sangat guna, tiba-tiba satu malam Haida rasa sakit sangat pada bahagian ibu jari ni. Bila nak dibengkokkan punyalah sakit, sampaikan nak pegang gelas pun terasa sakitnya. Mulanya ingat sekadar sakit biasa, tapi hampir seminggu tak baik juga. Akhirnya Haida mengalah untuk pergi ke klinik berdekatan. Kalau orang dulu-dulu akan cakap "alaaaa... salah urat la tu", tapi tolong ye jangan pandang remeh sakit mcm ni. Urut-urut silap haribulan bertambah sakit sebab kita bagi tekanan lagi pada urat tu.

Masa tu Haida sendiri pun tak tahu apa yang doktor tu cakap pasal Sindrom De Quervain ni. Siap Haida gelak-gelak lagi bila doktor kata. "Tangan you tak boleh buat kerja, kena bagi dia rest kalau you nak cepat sihat." Hati ni dok berkata "Apa pulak tangan pun nak kena rest?" Rupanya bila doktor tu explain baru la Haida faham kenapa tangan kena rest.
Masa sekolah dulu main-main je bila cikgu sains terangkan pasal Tendon semua tu kan. Kali ini bila doktor terangkan ko ternganga dengar, sebab dah lupa tendon tu dekat mana. Korang tau tak? Ke korang pun sama macam Haida ni dah lupa. Hahaha. Tendon ni urat / tisu yang ada dekat tangan kita ni untuk menyambungkan otot dan tulang.  Duduknya diantara ibu jari dan pergelangan tangan tu. Dekat kaki pun ada juga urat tendon ni, terletak antara betis dan tumit. Haida ni bercerita berdasarkan pengalaman sikit-sikit. Kalau ikut penerangan doktor dia akan terangkan pasal terowong menjadi bengkak semua. Takut pula nanti tersalah cerita kan.
Sumber : http://www.myhealth.gov.my

Bila kita menggunakan tangan terlalu kerap atau pergerakan berulang, itu yang boleh menyebabkan urat / tisu tu bengkak / keradangan dan ia boleh jadi secara beransur atau secara mengejut. Macam Haida secara mengejut je, sebab tak berhenti gunakan tangan ni untuk potong semua magnet-magnet tu.

Punca Sindrom De Quervain 

Ada beberapa punca yang boleh menyebabkan terjadinya De Quervain ni. Antaranya kerap bersukan seperti golf dan badminton, wanita yang hamil atau pun penggunaan pergelangan tangan yang terlalu kerap. Macam Haida puncanya dari kekerapan menggunakan tangan. Maklumlah di pejabat guna untuk menaip balik rumah pula gunakan untuk buat magnet. So memang tak cukup rehat tangan tu.

Gejala De Quervain

Antara gejala yang haida alami pada mulanya rasa sengal-sengal dibahagian pangkal ibu jari, kemudian sukar untuk memegang gelas termasuklah nk pegang tangkal kuali pun rasa sakit. Nak bengkokkan ibu jari pun sampai satu tahap macam nak menangis dibuatnya dan jari pun terasa kebas-kebas ataupun ngilu sebab urat tendon tu dah ganggu saraf lain. Ada juga kata ia berkaintan dengan diabetes. Tapi masa tu doktor tak pula cakap pasal tu. So Haida tak nak la memandai kan. hehehe.

Antara gejala lain mengikut KKM adalah:

- sakit dan bengkak
- rasa "catching" atau "menyentap" semasa menggerakkan ibu jari
- kesukaran mencubit atau menggenggam dengan ibu jari
- pergerakkan pergelangan tangan yang terhad

Komplikasi jika tidak dirawat, ia akan menyebabkan fungsi pergerakan tangan kita terhad. Sekiranya masih berterusan ia terpaksa dibedah. Tetapi risiko untuk dibedah sangatlah rendah, biasanya pesakit akan dapatkan rawatan diperingkat awal.

Cara Rawatan

Masa Haida pergi klinik buat rawatan tu, doktor minta Haida buat satu senaman. Mulanya memang Haida ni gelak je sebab dok fikir apa kena mengena sakit tangan ni sampai kena buat senaman pulak. Eh ajernye suke derhaka dengan doktor. Hahaha. Nama senaman tu Finkelstein.  Doktor akan suruh kita bengkok tangan ke arah atas dan bawah. Caranya macam gambar di bawah ni.


Mula-mula doktor suruh buat pergerakan macam ni. Genggam jari dan turunkan ke bawah dan ke atas. Masa nak turunkan ke bawah tu.. Dia punya sakit adoiiiimakkkkk, rasa nak menjerit dibuatnya.

Kemudian disuruhnya buat begini, tegakkan tangan kemudian gerakkan ke atas dan ke bawah juga. Kali ni memang dua-dua sakit, baik gerak ke atas baik ke bawah dua-dua rasa nak menjerit. Lepas tu la doktor tu detect Haida kena Sindrom De Quervain ni.

Selain senaman tu korang boleh gunakan ais batu juga untuk redakan keradangan urat tu. Kalau di hospital diaorang akan bagi rawatan fisioterapi atau tapping.  Tapping ni selalu atlet yang guna, kalau korang perasan Datuk Lee Chong Wei pun selalu pakai macam plaster warna hitam atau biru. Tapi tapping juga ada banyak warna. Doktor juga akan bagi kita ubat tahan sakit untuk membantu kita bertahan.

Cara Mengatasi

Untuk mengatasi masalah De Quervain ni doktor nasihatkan Haida supaya sentiasa buat senaman tangan sebelum memulakan kerja Haida. Eh tiba-tiba Haida teringat masa belajar dulu (Course Kesetiausahaan) Lecturer Encik Anuar memang akan suruh buat senaman ni sebelum mulakan menaip. Tapi bila dah habis belajar tak dipraktikkan pula. So pada korang semua kalau yang banyak menggunakan tangan terutama dibahagian pergelangan tangan ni, korang amalkan senaman ni sebelum buat kerja tau. Lebih kurang macam warming up sebelum bersukan la kiranya.

Caranya teramat mudah cuma kita je kadang-kadang malas nak buat. Bila dah jadi macam ni baru nak beringat. Sejak jadi macam tu Haida pun stop la buat magnet dan sekarang fokus pada surprise delivery pulak dekat area Ipoh ni. So kalau korang ada sesiapa yang nak buat surprise delivery boleh la tengok-tengok instagram EydaZcRafts

Haida harap perkongsian Haida ni dapat bagi manfaat dan ilmu sedikit sebanyak pasal masalah De Quervain ni. Haida pun bukan lah doktor, hanya sekadar berkongsi pengalaman sendiri. Andaikata ada yang tersalah mohon dibetulkan ye.

Jumpa lagi...






CORETAN DIARI PINK

Surya S Great Grain Makanan Lengkap Dengan Serat Tinggi


Kebaikan Surya S Great Grain di Bulan Puasa

Assalammualaikum dan hai semua.
Ingat tak beberapa hari lepas Haida ada share pasal macam mana Haida kekalkan tenaga sepanjang bulan puasa ni walaupun tidak bersahur dengan nasi? Kalau tak ingat korang boleh klik SINI.

Kali ni Haida nak ceritakan apa kebaikan yang ada di dalam pek Surya S Great Grain ni. Kalau sebelum ni Haida hanya bagitahu yang ia mengandungi 18 jenis bijirin serakang Haida nak tambah lagi info bahawa selain 18 bijirin tersebut, ia juga mengandungi 5 jenis makanan Sunnah yang menjadikan ianya satu fomulasi unik dan lengkap untuk kita.

5 Makanan Sunnah
-Habbatus Sauda
-Zaitun
-Delima
-Buah Tin dan;
-Madu

Semestinya korang sendiri dah tau apa kebaikan makanan Sunnah ni kan? Makanan Sunnah ini selain daripada dapat menyihatkan tubuh badan ia juga dapat memberi kecerdasan otak.



18 Bijirin
-Beras merah
-Kacang merah
-Kacang Hijau
-Benih Coix
-Biji Bunga Teratai
-Biji Rami
-Beras Perang
-Jagung
-Kacang Soya
-Gandum
-Sekoi
-Bijan Hitam
-Kacang Walnut
-Kernel Aprikot
-Kacang hitan
-Benih Chia dan ;
-Beras Pulut

Kesemua multi-bijirin ini mempunyai set nutrien yang sangt komprehensif termasuk karbohidrat yang baik, protien serat makanan, vitamin & antioksida yang pastinya ia dapat menjadikan pilihan terbaik untuk kita sekeluarga.

Bagi Mak-Mak yang nak berikan anak-anak korang nutrisi yang terbaik maka korang boleh lah manfaatkan Surya S Great Grain ni dengan sebaiknya. Ia dah dilengkapkan dengan nutrien yang diperlukan dan memberi tenaga dan fokus untuk anak-anak korang jalankan aktiviti harian mereka.

Kalau korang nak tahu. Sepanjang bulan puasa ni Haida amalkan minum Surya S Great Grain ni je. Alhamdulillah inilah masa yang sesuai untuk kuruskan badan. Haaa.. berjayalah tukar saiz baju dari saiz 44/46 ke 40/42. Haaa.. siapa tak suka kannn.

Dekat mana korang boleh dapat kan Surya S Great Grain ni? Mudah je. Kornag boleh pergi ke mana-mana cawangan Watson seluruh Malaysia ni atau

Facebook : Surya Malaysia
Instagram : @Surya.Malaysia
Shopee : SGGShopee






CORETAN DIARI PINK

EydaZcOOkieS Snek Kudapan Anda | Lidah Kucing, Florentine dan Cornflakes Madu

Assalammualaikum dan hai semua.

Baju raya dah beli? Biskut raya dah buat ke? Haida tahun ni ala kadar je. Tapi sibuk dengan bisness biskut kudapan raya. Tahun ni masuk tahun ke dua Haida usahakan biskut Florentine dan cornflakes madu. 


Gifts Box


Buat kecil-kecilan je. Jadilah nak buat duit raya dan beli persiapan raya. Tahun lepas merasa la beli freezer baru. Hehehe. Tahun ni target lain pula, rasa macam nak bercuti je nak hilangkan serabut kepenatan


.

Lepas raya kalau berminat boleh lah contact ye. Hehehe. Sekarang ni dah closed order dah pun. Ini semua gambar set gifts box. Sesuai la nak buat hamper raya. Pergi rumah saudara mara pun boleh bawa.

Haida harap korang dat doakan bisnes ni bertambah maju. Mana tau satu hari nanti boleh buat besar-besaran pula kan. Terima kasih buat semua yang selalu support Haida. Pada yang tahu masalah Haida hope korang doakan yang terbaik ye.




CORETAN DIARI PINK

Surya S Great Grain Teman Sahur Anda | Menu Ringkas Sahur

Assalammualaikum, dan hai semua.

Sedar tak sedar kita sudah pun berada 10 hari terakhir Ramadhan. Semestinya ramai yang dah buat persiapan untuk lebaran nanti kan. Tapi hari ni Haida bukanlah nak cerita pasal persiapan raya Haida, cuma Haida nak kongsikan macam mana Haida kekalkan tenaga untuk bulan puasa ni.

Alhamdulillah sepanjang puasa ni belum lagi la rasa penat kecuali semalam, Haida terlupa nak makan ubat diabetes. Sebenarnya Haida terpanggil untuk ceritakan rahsia bulan puasa ni sebabnya, ada kawan yang bertanya. "Eh, macam mana ye ko ni rileks je walaupun tak bersahur? Aku yang makan nasi ni pun baru tengah hari dah rase lapar." Haaa.. begitulah lebih kurang soalan dia pada Haida.

Sebenarnya kalau nak tahu, Haida ni bukanlah tak bersahur. Tapi Haida hanya bersahur dengan Surya S Great Grain (SSGG) ni sahaja. Hidangan sehangat kasih ibulah katakan. Itu yang boleh buat perut ni behave je tak meragam. Maklumlah orang ada gastrik ni biasanya kalau tak makan je mulalah macam-macam. Sejak awal puasa Haida amalkan SSGG ni, Alhamdulillah, gastrik pun tak datang menyerang macam tahun sebelum-sebelum ni. So secara tak langsung memang bertenagalah Haida walaupun hari-hari kena siapkan tempahan biskut raya by EydaZcooKies.
Cara Penyediaan Surya S Great Grain

Dengan sepeket SSGG ni ia mampu buat Haida bertahan hingga berbuka. Sebabnya dalam SSGG ni terkandung bijirin yang berkhasiat dan mengenyangkan.  Cara penyediaan pun mudah sangat, hanya campurkan sepeket SSGG ni bersama segelas air suam dan siap untuk diminum. Ha kalau setakat terlewat bangun sahur pun tak ada masalah lah nk buat.
Kandungan Surya S Great Grain

Inilah menu mudah dan mengenyangkan sebab ada kandungan multi-bijirin yang kaya dengan nutrien komprehensif, protien, serat makanan, vitamin, karbohidrat baik dan anti-oksida. Dengan kandungan 18 bijirin seperti beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jangung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel aprikot, kacang hitam, benih chia dan beras pulut, pastinya ia sangat sesuai bagi menggantikan menu lengkap yang lain. Selain tu boleh la juga nak menurunkan berat badan kan. Kan nak raya dah ni.
SSGG ini adalah antara pilihan yang tepat dan yang penting ia dijamin HALAL untuk digunakan dan diamalkan. Status HALAL ni dikeluarkan oleh JAKIM tau, jadi tak perlu diragui lagi. Kalau nak diet inilah masa yang sesuai buat korang tau. Sebab ini bulan puasa dan korang pula amalkan minuman berkhasiat macam ni. Memang meletop lah penampilan korang nanti.

Surya S Great Grain ni boleh didapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia tau. Alang-alang korang ke Watsons tu korang berpeluang juga untuk dapatkan set Bento Tupperware ni dengan pembelian RM120 ke atas untuk produk Surya. Harga bagi SSGG ni adalah RM39.90 untuk 15 sachet.

Untuk maklumat lanjut korang boleh la jenguk-jenguk laman sosial media Surya Malaysia ni.


Facebook : Surya Malaysia
Instagram : @Surya.Malaysia
Shopee : SGGShopee
CORETAN DIARI PINK

PILIHAN MENU BERBUKA | RESEPI LEPAT PISANG

Assalammualaikum, hai semua.

Tinggal lagi 2 hari sahaja lagi kita dah pun nak masuk ke bulan penuh barakah iaitu bulan Ramadhan kan. Kebetulan semalam hari Khamis Haida puasa. So teringin la nak buat lepat pisang. Biasalah tekak orang berpuasa bukan di bulan puasa ni memang lain macam sikit kan. Hehehehe.

So kali ni Haida nak share sikit la resepi lepat pisang yang ala-ala arwah mak Haida buat dulu. Rindukan dengan masakan arwah mak.. so tak de siapa lagi nak buatkan, kena la buat sendiri kan. Kebetulan jiran sebelah ada sedekahkan pisang. Tapi please jangan tanya pisang apa ye.. sebab Haida memang tak kenal pisang selain pisang emas dan tanduk. Yaaa Ampunnn ya semua. Yang Abang bagitau pisang Abu. Betoi ke idok???

Bahan-bahan pun mudah je. Korang boleh tengok gambar ni step by step. Semua ada di caption gambar.

Pisang Abu, Tepung Gandum, Gula Merah, Kelapa Parut & sedikit garam.

Lenyek pisang ni guna cawan je.

Campurkan dengan tepung gandum lebih kurang setengah cawan. agak-agak ikut pisang tu. Jangan banyak sangat sebab nanti keras tak sedap. Letak sekali gula merah/gula putih ikut pada rasa pisang tu, kalau manis tak payah la letak banyak gula nanti bertambah manis la kite.. heehee

Sediakan daun pisang ukuran lebih kurang besar tangan macam ni.

Letak dalam 2 sudu dan ratakan lebih kurang separuh daun

Lepas tu letakkan kelapa parut, ikut pada citarasa diri masing-masing. Kalau suka lebih boleh letak lebih.

Kemudian gulung elok-elok supaya padat

Haaa dah siap susun la elok-elok dalam periuk kukusan ni. Amacam gemok macam jari Iols jugak kan.. Hehehe...

Bila agak-agak daun dah layu macam ni, boleh la diangkat.

Haaaa siap dah untuk dimakan.

Asalkan nampak cantik macam ni elok je kelapa dok tengah-tengah tu kira cun la kan.

Boleh la sediakan untuk minum petang. 

Kebetulan ada lebih 2 3 biji tu. Haida buatkan pengat pisang untuk Abah.
Haaaa macam mana? Mudahkan nak buat lepat ni. Korang ikut je steps ni, InShaaAllah akan menjadi. So selamat mencuba ye. Haida pun bukanlah pandai sangat masak. Tapi setakat sikit-sikit ingat resepi arwah Mak tu boleh la juga nak masak. Lepas la tekak sendiri. Owh ya sebelum terlupa, daun pisang tu korang layurkan dulu atas api supaya masa gulung dia tak mudah koyak dan pastikan juga korang dah lap daun tu elok-elok tau. Okay jumpa lagi ya untuk resepi yang akan datang,
CORETAN DIARI PINK

Preview Ramadan | Semarak Rasa Ramadan Tower Regency Hotel Ipoh

Assalammualaikum, hai semua.

Tak berapa lama lagi kita dah nak masuk ke bulan Ramadan kan. Korang selalu tak pergi berbuka di mana-mana hotel sekitar Ipoh ni? Kalau tahun ni korang rase nak try berbuka di hotel, Eyda cadangkan korang cuba menu bufet ramadahan di Tower Regency Hotel ni. Eyda syorkan sebab baru-baru ini Eyda baru je pergi ke preview bufet Ramadan mereka.

Dengan bertemakan "SEMARAK RASA RAMADAN", pelbagai jenis hidangan dari pembuka selera hinggalah ke pemanis mulut semuanya berasaskan menu kampung. Semua menu ini telah disusun hebat oleh Eksekutif Chef mereka iaitu Chef Dorret Joseph. Yang pastinya semua menu istimewa ini akan menyingkap nostalgia masakan melayu lama yang akan menyemarakkan suasna berbuka korang bersama keluarga ataupun kawan-kawan korang.

Bermula dari 1 Ramadan bersamaan 6 Mei 2019 hinggalah ke 4 Jun 2019, bufet ramadan ini akan dibuka pada jam 7.00 petang hingga ke 10.00 malam bertempat di Cafe@6 - Tingkat 6 di hotel ini.

Pelbagai jenis hidangan pembuka selera, nasi dan lauk pauk juga pemanis mulut mereka akan membuatkan kita berpuas hati dan pasti akan kembali. Mana tidaknya, ada pelbagai jenis kerabu seperti kerabu kacang botor, taugeh pucuk paku kerang, kerabu mangga dan juga kerabu perut pastinya dapat membangkitkan selere kita. Eyda siap bertambah tau ratah je kerabu tu. Fuhhh.. memang terbaek menu ni. Pelbagai jenis kuih muih seperti limat, bengkang, tepung bungkus pastinya buatkan kita terkenang suasana kampung.
Menu utama semestinya nasi putih, nasi briyani, nasi ulam dan nasi kerabu berlaukkan rendang daging, daging masak merah, daging masak itam, ayam kailo, ayam masak merah, pajeri nenas pastinya membuatkan korang bertambah nasi. Tapi, apa yang paling Eyda suka bila adanya menu masak lemak siput sedut dengan labu di tambah pula dengan pelbagai ulam-ulaman. Memang mertua lalu belakang pun tak toleh dah jawabnya. Hahaha...















Tapi menu paling nostalgia dekat sini adalah ubi kayu rebus. Memang mengimbau sangat menu ni. Teringat pula la dekat arwah Mak yang selalu buatkan untuk Abah Eyda. Itu pun salah satu kegemaran Abah. Ubi kayu dimakan pula bersama dengan kelapa & gula atau pun dicicah bersama sambal bilis.. Wowww... terpejam mata sambil makan ubi rebus ni.


RM55 dewasa dan RM40 untuk kanak-kanak pastinya sangat berbaloi untuk kesemua hidangan istimewa ini. Manakala untuk hari Jumaat dan Sabtu pula RM58 bagi dewasa dan RM45 bagi kanak-kanak. Cuupppp... sabarlah.. bukan itu saja menu yang ada, kambing panggang tergolek tu semestinya akan buat korang terpanggil untuk berulang berjalan keluar ke arah perkarangan kolam renang tu. Menu di perkarangan kolam renang tu memang la best sebab ada bakar-bakar dan gerai masakan panas. Eh cerita panjang lebar ni gerenti korang dah terliurkan, haaa lap sikit yang meleleh dekat pipi tu. Hahaha. Jom Eyda bagi korang lagi terliur dengan gambar-gambar pula. Cerita kosong je tak best kan.


  




Asyik tunjuk makanan je kan... Air pun ada banyak pilihan tau, tapi paling menarik dan paling Eyda suka Teh Tarik padu dia. Memang padu kaw melekat rasanye, abam yang tarik teh tu pun manis je senyumnya. Hahaha... Cendol pun jangan dilupakan tau untuk menghilangkan haus di tekak.



Okay bagi yang tertanya tempat untuk bersolat, korang jangan risau sebab pihak hotel juga turut menyediakan surau yang bersih, luas dan berhawa dingin bagi keselesaan korang. Tempat wuduk juga amat selesa. Surau yang disediakan adalah di tingkat 10, tak perlulah menapak tekan lif je mudah kan. 
Selain bufet Ramadan yang istimewa ini, pihak hotel juga turut menawarkan harga bilik yang hebat dan berpatutan iaitu Bilik Duluxe King hanya berharga Rm180 nett termasuk sahur dan buger Ramadhan untuk seorang, manakala bilik Duluxe Berkembar pula hanya dengan kadar Rm250 nett termasuk sahur untuk 2 orang dan bufet Ramadan untuk 2 orang juga. Eh kejap kejap ada juga harga promosi tau. Untuk pembelian Awal Ramadan ni korang boleh dapatkan pada harga RM48.00 untuk dewasa dan RM38 untuk kanak-kanak. Korang boleh beli voucher ni sebelum 30 April ni untuk menikmati hidangan bufet pada 6 - 12 Mei nanti. Haaa berbaloi kan harga early bird ni. Menginap sambil menikmati hidangan bufet dari hotel. 

So kalau korang ada sebarang pertanyaan korang boleh la hubungi Tower Regency Hotel ni. Staff mereka semua mesra pelanggan tau.

Puan Norhaizan - 012 - 628 1808
Meor Suhaniz - 019 - 600 2078
Mimi Nasir - 019 - 600 2417
Vinoth Prasath - 019 - 600 2054

atau

Lokasi: 6-8 Jalan Dato' Seri Ahmad Said,
Greentown, 30450 Ipoh,Perak.
atau
Hubungi: 05 - 2086888 sambungan 6900 / 6000








CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...