KBBA

nuffnang

90 tahun BOH menceriakan hidup keluarga kami | Ada BOH Ada Ummph!

Assalammualaikum dan hai semua.

Masih dalam mood Merdeka ke ni? Okay, hari ni Haida nak tanya soalan sikit dekat korang semua. Apakah minuman kesukaan ramai di Malaysia ni? Mesti ramai jawab "Teh & Teh Tarik" betul tak. Kalau sudah jawapannya teh, semestinya BOH la yang menjadi pilihan di hati.
Dekat Malaysia ni experteas BOH memang telah terbukti. BOH telah menjadi sebahagian daripada isi rumah dan telah mendapat kepercayaan selama 90 tahun iaitu semenjak tahun  1929. Ini kerana di setiap pelosok Malaysia ini, pasti ramai yang menggunakannya BOH sebagai sebahagian daripada minuman harian mereka termasuklah Haida. Walaupun BOH telah melalui pembaharuan dalam mempelbagaikan produk mereka, namun BOH tetap mengekalkan rasa, warna teh dan aromanya. Itulah yang membuatkan BOH sebagai minuman yang tidak dapat dipisahkan lagi dengan rakyat Malaysia. Dengan penambahbaikan yang dilakukan oleh BOH, ia dapat memberikan kita rasa lebih banyak Ummph! BOH sentiasa mengekalkan ketulenan daun teh mereka.
Boleh lihat sendiri kesegaran daun-daun teh dari ladang BOH
Dari hanya teh biasa, BOH terus memperluaskan pasaran mereka dengan menambah pelbagai jenis produk baharu. Dari hanya serbuk teh kini telah ada pelbagai jenis teh uncang seperti Potbag dan Jumbo Potbag yang semestinya dapat memudahkan lagi penggemar teh menikmati BOH. Selain potbag, kini BOH ada lebih kurang 10 kategori produk baharu seperti Instant Ice Tea, Black Tea, Teh Berperisa dan Serbuk Teh 3 dalam 1.
Potbag yang lebih mudah dibancuh
Teh pilihan keluarga Haida semestinya Teh BOH. Ada BOH Ada Ummph! Kenapa BOH? Jawapannya sebab abah Haida sememangnya gunakan jenama ni sejak dia kecil lagi. Umur abah Haida pun dah cecah 79 tahun tau. So korang boleh fahamkan kenapa keluarga kami memang memilih teh BOH. Sejak dari Haida kecil lagi memang arwah mak akan sentiasa sediakan seteko teh BOH di atas meja untuk kami sekeluarga. Pagi, tengah hari, petang mahupun malam, kalau abah minta je confirm mak dah sediakan.

Pada Haida BOH ni dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kami. Walaupun Abah ni garang orangnya, tapi bila masa kite mengeteh atau bak kata orang sekarang tea time , Abah akan lebih banyak bersembang dengan kami anak-anak sambil bercerita pengalamannya menjadi skuad peninjau askar dahulu dan juga menjadi pemandu selepas berhenti askar. Abah juga selalu bercerita bagaimana waktu mengetehnya itu dimanfaatkan bersama rakan sekerjanya dahulu iaitu Uncle Samy dan Uncle Lim. Haida juga pernah jugak mengeteh bersama uncle tu. Haiii terimbau pulak kenangan zaman kanak-kanak dulu sebab Haida pun selalu ikut Abah jumpa kawan-kawannya setiap kali lepas balik sekolah. Sama seperti Haida dan rakan sekerja menikmati teh di waktu rehat kami. Ia dapat menyatukan keakraban rakan berbilang kaum ini.
Rakan sekerja yang berbilang bangsa, dapat menikmati BOH dengan aman dan harmoni.

BOH ni memang sesuai dinikmati tak kira waktu, masa sarapan pagi, tengah hari, petang mahupun malam. Dalam majlis apa sekali pun pasti teh daripada BOH akan sentiasa ada bagi menyerikan lagi majlis. Pastinya teh daripada BOH dapat menggembirakan setiap orang. Dengan kekuatan pada aroma dan warna jingga keemasan yang mampu menaikkan selera untuk menjamu selera, serta rasa yang menyegarkan pasti tidak akan mudah dilupakan. Kerana itulah experteas yang telah BOH cipta selama 90 tahun ini. Ia juga begitu sinonim dengan  dengan rasa hebat seperti di hotel walaupun hanya di rumah mahupun di gerai tepi jalan. Boleh dinikmati panas-panas, bersusu atau berais, pasti rasanya membangkitkan rasa segar buat penggemarnya.
Teh'O ais pilihan Haida setiap masa


Teh'O panas pilihan Abah setiap hari.
Teh BOH ini sudah menjadi sebahagian dari kehidupan Haida sedari zaman kanak-kanak lagi. Kalau tidak ada sehari ibarat tidak lengkaplah hari Haida. Dari Abah sampailah ke anak buah, semua wajib minum teh O. Tengok sajalah macam mana happy diaorang dapat minum teh ni walaupun hanya teh'O sahaja.
Ada BOH Ada Ummph! Pilihan ramai rakyat Malaysia. Pastikan dekat rumah sentiasa ada stok potbag dari BOH ni tau.






CORETAN DIARI PINK

Tempat menarik di Sabah, pasti akan ku kembali . . .

Assalammualaikum, hai semua.

Hari ini baru berpeluang nak bercerita pasal trip ke Sabah hari tu. Sebelum ni sempat cerita pasal Haida fobia naik kapal terbang je. Hehehe. Kali ni kita cerita lebih ye.

Sebenarnya ini kali pertama seumur hidup Haida menjejakkan kaki ke Negeri Di Bawah Bayu ni. Kalau masa kecil dulu satu semenanjung Haida dah pernah pusing Malaysia, cuma Sabah dan Sarawak je belum. Hehehe. Selepas awan mendung berarak, dan kini Haida ditawarkan mengikut trip kerja ke Sabah, walaupun kerja tapi sempatlah berjalan juga gunakan masa yang sedikit itu untuk memenuhi impian jalan ke Sabah. Jadual memang padat untuk memenuhi antara kerja dan kehendak berjalan.
Perjalanan bermula dari Ipoh dan bermalam di Hotel Sri Langit sebab esok flight awal pagi. Inilah hotel yang agak dekat dan harga berpatutan untuk kami bermalam. Hotel pun cantik dan selesa untuk dijadikan transit.
Flight pagi tu pukul 8 pagi dari KLIA, so pukul 6 dah gerak ke sana untuk menunggu satu lagi group peserta yang naik bas. Selepas check-in tu pergi alas perut sekejap dekat Marybrown sementara nak tunggu breakfast nanti. Masa ni hati dah start berdebar jugak sebenarnya (korang boleh baca post sebelum ni).
Sampai di Airport Kota Kinabalu, kami menaiki bas untuk ke Kundasang. Sebelum tu kami dibawa untuk makan tengah hari di Restoran New Gaya di bandar KK. Orang kata tak ramai boleh terima masakan di Sabah ni. Tapi Alhadulillah, dekat sini tekak ni ok je walaupun makanannya lebih ala-ala chinese food, mungkin sebab dah biasa dekat Ipoh makan makanan mcm ni.
Selepas makan tengah hari, kami singgah dahulu di Masjid Terapung Kota Kinabalu. Uniknya masjidnya dia memang betul-betul dibina atas laut so bila duduk dekat sini terasa angin laut tu bertiup. Hiasan dalaman masjid ni pun agak menarik dan ramai juga pelancong yang datang untuk bergambar di sini. Masa Haida pergi ni ramai abam Korea tau, tetiba rasa macam melancong ke Korea pula. Hahaha.

Setelah selesai solat, perjalanan diteruskan semula dan kami singgah pula di Pekan Nabalu. Pekan ni adalah pasar yang menjual buah-buahan dan cenderamata. Mengikut touris guide kami En Yamin, di sini murah kalau hendak beli cenderamata seperti kraftangan dan t-shirt. Tapi disebabkan rasa macam terlalu awal untuk membeli-belah kami hanya menjamu mata sahaja. Nanti nak balik kita singgah lagi. Kalau ikutkan dekat sini view cantik tapi apa kan daya kami tiba di sini sudah tengah hari, so Gunung Kinabalu dah menyorok, ditambah pulak dengan hari hujan terus ditutup dengan kabus. Terlepas peluang nak ambil gambar menarik dekat sini sambil makan buah.
Selesai menjamu mata kami bergerak semula ke destinasi sepatutnya iaitu Celyn Resort Kinabalu. Nak sampai ke resort ni kami terpaksa berhentikan bas di jalan besar sahaja kerana nak sampai ke resort tu kena tukar naik van atau kenderaan yang lebih kecil. Masa naik tu agak mencabar juga sebab bukit-bukit dan jalan pun kecil tapi seronok sebab cuaca sejuk sangat. Suhu 18°C dengan keadaan angin yang bertiup sepoi-sepoi tu membuatkan rasa sejuk tu sampai ke tulang.
Alhamdulillah dah tiba ke tempat penginapan, sebelum dapat bilik tu ada taklimat sikit mengenai program yang akan dijalankan. Setelah selesai takmat kami pun naiklah ke bilik masing-masing. Hari ni agak sejuk memandangkan hujan renyai di luar. Masuk bilik pijak lantai pun sejuk. Kawasan tinggi dengan berlatar belakangkan kaki Gunung Kinabalu sememangnya mendamaikan jiwa yang kusut.

Bilik penginapan Celyn Resort.


Dekat sini cepat gelap, jadi program semua di awalkan dari sepatutnya. Bermula dengan solat maghrib berjemaah kemudian, makan malam seterusnya bengkel. Dekat sini kena pakai sweater sebab sejuk sampai ke tulang. Masa minum malam siap order air panas sebab nak panaskan badan sambil layan suasana malam dekat Kundasang ni. Bunyi angin tu kadang-kadang menakutkan tapi tetap mendamaikan. Melayan angin malam ni seronok rupanya.
Pemandangan dari Celyn Resort


Berlatar belakangkan Gunung Kinabalu
Hari ke-2 diteruskan lagi dengan bengkel Fiqh Muslimah. Nak jadi cerita ada pula peserta yang tak sihat, lepas tu mujurlah seketul Haida ni sentiasa bawa ubat bersama. Haida dahulukan ubat Haida kemudian ajak urusetia lain keluar cari ubat-ubatan untuk jadikan spare kes kecemasan macam ni.  Kami keluar ke pekan Kundasang sambil tu sempat lah jalan ke pasar yang ada. Sekali tengok macam KEA Farm Cameron Highlands, sebab ada ramai yang jual sayur-sayuran dan buah-buahan segar.


Hari ke-3 adalah hari yang dinantikan oleh semua, sebab adanya program lawatan. Kalau ikut jadual kami akan melawat ke Ladang Lembu "Cattle Dairy Farm" dan Tagal Luanti Fish Massage & Spa sebelum bertolak semula ke Kota Kinabalu. Tetapi memandangkan kami urusetia menaiki Fortuner jadi kami  merasalah pergi ke Kundasang Golf Club dan Sabah Tea sebelum ke tempat yang dijadualkan. Sebelum ke Tagal Luanti Fish Massage & Spa tu kami pergi singgah dahulu ke Sabah Tea. Kami hanya singgah untuk mengambil gambar sahaja memandangkan masa kami sangat terhad. Jadilah melihat pemandangan indah ladang teh sambil berlatar belakangkan Gunung Kinabalu.



Kemudian bila peserta hampir sampai ke Tagal Luanti kami pun turun untuk menyertai mereka. Di sini mereka diberi peluang untuk merasa fish massage. Setiap pengunjung diberikan masa selama 15 minit sahaja dengan bayaran RM5 dewasa dan RM2 untuk kanak-kanak. Jika hendak memberi makan kepada ikan, seorang hanya boleh membeli 1 paket sahaja makanan yang berharga 20 sen. Haida pula disebabkan ada diabetes jadi Haida agak risau untuk ambil risiko kerana bimbang kaki terluka, walaupun diaorang kata tak ada masalah. Tapi cukuplah sekadar melihat ikan itu berenang-renang mencari kaki yang ada. Hehehe. Itu pun dah boleh buat Haida happy. Sis mudah terhibur gitu.


Kemudian lawatan kami diteruskan ke Ladang Lembu yang terkenal ala-ala New Zealand tu iaitu Cattle Dairy Farm. Tapi sebelum tu kami teruskan perjalanan kami ke atas lagi untuk melihat Kundasang Golf Club. Haida agak teruja kerana dapat melihat pemandangan yang hijau dan menenangkan setiap insan yang melihatnya. Terlihat seperti permaidani hijau terbentang luas di hadapan mata. Ya Allah indahnya ciptaan Mu. Dalam hati tak henti ucapkan syukur di atas peluang yang diberikan ini. Setelah puas ambil gambar kami pun turun semula untuk pergi ke ladang lembu tu.

Dekat sini hati semakin berbunga-bunga dan teruja nak pergi. Orang kata tak dapat pergi luar negara dalam negara pun jadilah kan. So tak lepaskan peluang untuk bergambar, bagi lembu dan kambing makan sambil tu sempat juga membeli cenderahati dan makanan yang ada dijual di sini. Sempatlah Haida merasa yogurt fresh dan susu segar dari ladang ni. Hehehe. Puas bergambar kami pun teruskan perjalanan untuk ke Kota Kinabalu semula.




Seperti yang dirancang, sebelum balik kami nak singgah lagi di Pekan Nabalu untuk mencari cenderahati. Dekat sini Haida belilah baju t-shirt kenangan I Love Sabah buat Acha dan Kakak Indah. Sebelum Haida ke sini, diaorang dah pesan siap-siap dekat Acu diaorang ni. "Acu nanti Acha dan Kakak nak key chain dengan pen tau. Sebab Acha nak bagi kawan Acha Delima." Hmmm.. pandai demand budak-budak ni dengan Acu. So boronglah cenderahati dekat sini.
Dalam pukul 5 petang kami pun sampai ke Kota Kinabalu. Tempat pertama kami pergi adalah kedai borong Jamilah Jewellery, tempat borong barang mutiara.Kedai ini tutup jam 6 petang sebab tu kami bergegas ke sini dulu. Kedai Jamilah ni pun ada 2 tau, satu yang kualiti terbaik dan satu lagi yang biasa. So dekat sini kita ada 2 pilihan dan tak perlu pening kepala nak pilih cuma rambang mata je. Hehehe. Dekat kedai yang mahal sikit ni merasalah beli rantai tangan yang berkualiti sikit walaupun harga agak tinggi. Tapi jangan risau sebab semua barangan dekat kedai ni ada potongan 50% tau. Bukan selalu nak datang sini, so Haida ambillah satu yang berkenan di hati ni. Lepas tu baru pergi ke seberang jalan untuk beli kerongsang pula. Dekat sini boleh la borong lebih sikit untuk diri sendiri, family dan kawan-kawan.
Selepas itu kami berjalan pula di pasar Filipin untuk mencari amplang dan ikan bilis yang orang semenanjung dah pesan. Pening jugak nak memilih sebab terlalu banyak pilihan, rambang mata dibuatnya. Mujur ada yang pernah pergi dan ajarkan kami. So apa lagi boronglah sebelum nak pergi makan malam di Todak Waterfront Seafood Market.

Sementara tunggu yang lain tiba di tempat makan, sempat juga melayan perasaan melihat matahari terbenam dia Sabah ni. Pukul 6 lebih dah start gelap dah sebab dah sama macam pukul 7 lebih di Semenanjung. Bila semua dah sampai kami pun berjalan kaki bergerak ke Todak Waterfront tu. MasyaAllah, terkejut bila tengok saknike (bahasa loghat orang Perak - bermacam) jenis makanan laut boleh jumpa. Siput yang tak pernah tengok pun ada, eh ngeri pula nak makan. Hahaha. Tapi Haida ni memang penggemar seafood so tak de hal sangatlah nak mencuba. Betullah bagai dikata, sini adalah syurga bagi penggemar seafood fresh.
Tunggu sunset 




Lobster yang menjadi pilihan ramai

Haida tak tahu apa nama siput ni. Besar giler saiz dia.


Geng urusetia
Selesai makan kami berjalan pula cari barang-barang kraf untuk dijadikan cenderahati buat orang pejabat. Ha dekat sini beli pula gelang tangan untuk Acha, Kakak Indah dan Baby Adawiyah. Rasanya cukup dah kot nak borong cenderahati dari Sabah, jadi kami pun pergilah check-in hotel. Kali ni kami menginap di The Klagan Hotel. Tak jauh pun dari pasar-pasar tu jalan kaki je sampai.  Hari ni kena lah rehat puas sebab esok dah nak gerak balik. Syukur bilik ni selesa sangat, katil pun best. Haaa, memang lena la tidur malam tu.



Ini untuk Acha, Indah dan Baby Adawiyah
Ok ini last day dekat Sabah. Memandangkan kami dah shopping sakan petang smalam jadi pagi ni bos ajak pergi ke Simpang Mengayau. Lagipun flight sepatutnya pukul 7 malam dari KK. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam juga untuk sampai ke sana. Seronoknya berjalan sebab sepanjang jalan rasanya boleh nampak Gunung Kinabalu tu. Sampai sahaja ke destinasi yang dituju, mata ni tertumpu pada warna laun yang cantik dan membiru. Teruja sangat dapat tengok pemandangan indah macam tu.
Rupanya inilah penghujung Sabah yang menjadi pemisah antara Laut Cina Selatan dan Laut Sulu. Angin dia kuat betul dekat sini, pegang telefon pun rasa bergoyang tangan dibuatnya. Tapi SubahanaAllah tak terkata pemandangan tu dengan kata-kata. Hanya mampu memuji keindahan ciptaan Allah. Puas bergambar kami pun gerak balik ke KK, maklumlah perjalanan jauh lagi ni.


 
Bersama bos besar dan bos kecik. Thanks for the oppoturnity
Kami tiba semua di KK lebih kurang jam 4.30 petang, kemudian singgah sekejap di pasaraya untuk beli kopi yang dipesan oleh geng dekat pejabat tu. Kopi Tenau Cap Kapal Terbang ni memang sentiasa menjadi pilihan, Haida pun beli juga kopi 3 in 1 jenama Yit Foh eh sedap jugak rasanya creamy je. Okay tepat pukul 5 petang kami pun dah sampai ke airport untuk check-in kemudian solat dan tunggu flight untuk balik.
Check-in untuk pulang. Banyak pesanan orang je ni. Hehehe.

Masa untuk pulang

Alhamdulillah selamat sampai ke KLIA
Walaupun semua perjalanan ini singkat namun Haida tetap bersyukur sebab dapat menjejakkan juga kaki ke Sabah ni. InShaaAllah nanti ada peluang Haida akan kembali ke sini dan jelajah lebih lagi tempat menarik. Okay sampai jumpa lagi.




CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...