KBBA

lazada

nuffnang

Siti Aafiyah Binti Khalid | Si Comel Pipi Merah Dato Siti

Assalammualaikum, hai semua.

Malam ni pastinya timeline punuh dengan kisah puteri kesayangan Dato Siti Nurhaliza dan Dato K kan. Ohmaiiiiii... memanglah ramai yang teruja. Eyda pun agak teruja sebab Eyda pun tahun ni dah 11 tahun mencuba. 


Alhamdulillah ini berita gembira juga buat semua peminat Dato Siti. Bile tengok je baby tu tiba-tiba Eyda yang touching lebih. Seolah-olah Eyda pula yang dapat cahaya mata tu.


Hari ini seperti yang dijanjikan pasangan ini mengumumkan nama puteri comel mereka. Tujuan asal nak tunjuk rupa dan umum nama. Tapi biasalahkan, ramai yang nak menjadi #1. Apa pun tetap happy dengan Majlis Aqiqah dan Tahnik puteri mereka ni.




Siti Aafiyah Binti Khalid, itulah nama sebenar Si Comel Pipi Merah atau nama timangan sepanjang 7 hari ini Fatimah Ar Zahra semperna puteri kesayangan Rasullullah S.A.W. 


Nama Siti Aafiyah ini diambil semperna potongan ayat doa yang sering dibaca oleh Dato Khalid sepanjang di Mekah. Dato Siti juga sering menerima doa-doa berkaitan "aafiyah". Itu yang Eyda dengar semasa mereka mengumumkan nama Si Comel Pipi Merah malam tadi.


Bergenang air mata tanda terlalu gembira dengan si comel Aafiyah ni. Semoga menjadi anak yang solehah dunia akhirat ya sayang. Aunty love U. Buat kawan-kawan yang membaca doakan untuk kita dan para ibu-ibu yang masih menanti cahayamata ni ya.



Pernah tak korang terfikir lahir sebagai anak Dato Siti Nurhaliza ni? Hehehe... tu pun terbaca dekat tweeter... hehehe... Rasa tak boleh nak move on tengok muka Aafiyah ni. Comel sangat macam nak gigit pulak pipi gebu tu.. eh eh eh.. suke hati kau je nak gigit kannn.. hahaha...



CORETAN DIARI PINK

Resepi | Bubur Gandum Permintaan Abah

Assalammualaikum, hai semua.
Baru-baru ni Eyda belikan Abah bubur ayam McD sebab dia tak sihat. Tapi Abah pulak ingatkan itu bubur gandum. Entah kenapa Abah tiba-tiba bercerita panjang pasal bubur gandum. Dalam hati terfikir.... agaknya Abah nak suruh buat tapi bimbang menyusahkan anak dia kot.


So balik dari singgah rumah Abah tu, Eyda pun teeus singgah kedai beli gandum. Bahan lain semua ada dah cuma gandum sahaja yang tiada. Malam tu Eyda terus rebus gandum sampai lembut sebelum Eyda tidur. Esok pagi sebelum pergi kerja Eyda siapkan untuk tambah santan dan bahan-bahan lain.


Eyda masak style mudah dan simple je. Sebab nak makan sendiri untuk Eyda dan Abah je. So ini bahan-bahan yang Eyda gunakan.

3/4 cawan gandum
1 liter air untuk merebus
1/2 cawan gula putih (ikut pada tahap manis yang korang nak guna)
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu sejat
1 helai daun pandan
Secubit garam


Rebus gandum sehingga lembut dengan 1 liter air. Selepas rebus air jangan dibuang. Owh ya kalau korang suka korang boleh tambahkan sagu juga ya. Tapi Eyda tak letak.


Disebabkan Eyda rebus gandum malam, jadi pagi tu baru Eyda letak santan, susu cair, daun pandan, gula dan garam. Eyda letak gula tak banyak sebab Eyda tambahkan stevia, tapi kalau korang sukakan manis korang boleh tambah lagi gula ikut citarasa korang. Eyda wajib kontrol gula ni. Hehehe...


Mudahkan... bila sudah merenih korang boleh la tutup api dan hidangkan. Tapi maaf la Eyda tak ada gamba yang dihidang sebab terkejar-kejar nak pergi kerja. Hehehe.


Haaaa... macam mana? Mudahkan nak masak bubur gandum ni. So selamat mencuba ya. Owh ya... kalau korang nk pelbagaikan pun boleh. Korang boleh tambahkan ubi atau pun jagung. Boleh dimakan tengah panas mahupun sejuk. Eyda suka simpan dulu dlm freezer baru makan. Hehehe.. 

CORETAN DIARI PINK

Tempat Makan Best di Ipoh | SAGE Food

Assalammualaikum, hai semua...

Kalau sebut Ipoh pastinya korang akan terbayangkan makanan kan. So kali ni Eyda nk cerita sikit pasal SAGE Food ni. Kalau ada yang masih ingat cafe ni dulu di buka dekat Maxwell. Betol-betol corner lot dekat Makcik jual pisang goreng yang best tu. (Nanti Eyda ceritakan pasal Makcik Pisang Goreng ni pula ya)


Sekarang ni diaorang dah tukar tempat operasi tau. SAGE Food dah berpindah dekat area Jelapang berhampiran dengan Pasaraya Billion dan sebaris dengan Suhaimi Cafe. Dengan nafas dan rekaan dalaman yang lebih baru tapi masih mengekalkan keenakan rasa westernnya.

Berhadapan Kaunter Bayaran

Suasana dalam SAGE Food

Dulu Eyda dan member ofis memang selalu order delivery tapi selepas diaorang tukar waktu operasi kami dah tak boleh order sebab diaorang mula beroperasi jam 5 petang hingga 12 tgh malam kecuali hari Khamis diaorang tutup. Minggu lepas 2 kali Eyda pergi makan dekat kedai ni, 1st lepas balik kerja dengan Akhmar then makan malam pula dengan encik asben.

Jom tengok-tengok menu dulu

Dinner dengan Encik Asben

Pizza pun ada tau 
 Apa yang Eyda suka pada pizza ni adalah rasanya yang tidak begitu muak. Walaupun rupanya tidak begitu menarik perhatian, tetapi sekali gigit Eyda jatuh hati pula sebab crust nya garing dibawah. Itu yang membuatkan Eyda boleh habiskan walaupun dah kenyang makan Western Tray masa tu.

Macam la larat nak habiskan sorang... hehehe
Itu antara menu yang Eyda pesan masa 2 hari pergi dekat situ. SAGE Food masih mengekalkan rasanya cuma pada hari 1st pergi tu Eyda tak berapa suka dengan rasa mushroom soup yang dihidangkan kerana mereka menggunakan shitake mushroom yang fresh. Jadi bila guna yang fresh rasanya agak lain dan sedikit masam. Tapi masa dinner dengan asben mereka telah tukar semua ke style yang biasa dan rasa yang lebih sedap untuk dinikmati. Tiada lagi fresh mushroom tu.

Hidangan mushroom soup ni disertakan dengan garlic bread sekali

Saiz hidangan juga agak besar untuk Eyda, tapi untuk yang suka makan rasanya tiada masalah untuk habiskan. Hehehe. Sebab western tray yang kami order ada spegethi aglio olio, meatball, chicken grill, coleslaw dan juga kentang goreng yang dihidangkan bersama sos blackpepper dan sos mushroom. Manakala Goma- Ae Chicken Pasta ni ada spegethi, yang dihidangkan bersama grill chicken yang dimasak bersama sos bijan. Rasa bijan tu membangkitkan selera tau nak makan pasta ni. 

Bagi yang mahukan menu nasi macam Encik Asben Eyda ni, korang boleh la order Nasi Goreng Blackpepper tu. Selain nasi goreng yang Encik Asben order ada lagi beberapa menu nasi goreng seperti Nasi Goreng Kampung, Chicken Sambal, Nasi Goreng Chicken/Lamb Chop atau pun Nasi Goreng Smoked Duck. 
Western Tray berharga RM19.90 ni boleh dikongsi berdua
Antara menu laku keras SAGE Food adalah:

- Grilled Chicken Chop
- Western Tray
- Poultry Lover
- Meat Tower
- Fried Kue Teow

Bagi yang ingin merasai menu Itik, korang boleh la pilih Poultry Lover tu. Dalam menu tu ada Grilled Chicken - Smoky BBQ Duck - Fries - Coleslaw - Corn Relish - Black Pepper/mushroom/BBQ Souce.

Air Mojito Ala Sage
Pilihan air pula tidak jauh beza dari kedai-kedai makan yang lain, cuma  dekat sini korang boleh la cuba Culinary Mocktail dari diaorang ni. Ada 3 menu mocktail ni;

1. Mojito Ala Sage (macam yang Eyda minum tu)
(mint+lime+lemon+soda+syrup)

2. Italian Soda
(watermelon+cream+passion fruit+soda)

3. Virgin Pina Colada
(pineapple+lychee+yogurt+soda+cream)

Jadi kalau korang datang ke Ipoh ni boleh la mencuba sendiri menu yang ada di SAGE Food.

Waktu Operasi

5petang - 12 tgh malam
Tutup pada setiap hari KHAMIS

Lokasi
No 51, Laluan Jelapang Selatan,
Taman Kledang Jaya,
30100 Ipoh
Perak
011-1172 7852
011-1118 3788

p/s
Klik untuk pelbagai lagi cerita menarik ahli Kelab Blogger Ben Ashaari 







CORETAN DIARI PINK

Samyeang Pizza Domino's Terbaru | Annyeong Haseyo Samyeang

Assalammualaikum... Hai semua...

Hari ni 15 Mac 2018, Eyda dapat merasa satu kepuasan antara kenikmatan makan pedas dan manis bersatu dalam mulut.. ehhh.. apa benda Acu Eyda ni merepek ni kan... Ok jom Eyda ceritakan.

Hari ini dalam kalender Eyda, Eyda jatuh cinta dengan rasa kemanisan dan keseronakan rasa pedas dengan menikmati sajian penuh sensari daripada Domino's Pizza. Memang seronok betol merasai keenakkan K-wave Domino's Pizza ni. Memang K-Pop lah hari ni.

Sajian terbaru Domino's Pizza
Semperna pelancaran Pij-ja Samyeang ini, Domino's juga memperkenalkan juga The Samyeangs iaitu kumpulan muzik Domino's yang terdiri daripada 3 ahli dan tetamu wanitanya Ayam-haseyo. Korang mesti tertanya-tanya apa kaitannya kan piza dan kumpulan ni. Kalau korang nak tahu baca sampai habis tau.

Piza kali ini sangat unik disebabkan sos samyeang yang merupakan elemen penting dalam menu piza dari Domino's ni. Sos ini dibuat khas oleh Domino's untuk peminat K-pop yang inginkan rasa kelainan pada pilihan piza mereka. Rasa pedas dan manisnya menyempurnakan segala rasa bila ada dalam mulut kita. Crust yang disyorkan untuk kepuasan menikmati sajian terbaru ini adalah New York Crust

Domino's menawarkan 3 pilihan piza iaitu:

Piza Ayam Samyeang

Piza Tuna Samyeang

Piza Daging Samyeang
3 pilihan ini juga melambangkan tahap kepedasan yang tersendiri. Bagi yang tidak begitu tahan dengan pedas, korang boleh la pilih Piza Ayam Samyeang ni. Rasanya tidak begitu pedas dan disempurnakan dengan mayonis khas dari Domino's. Ayamnya juga sangat puas dan terasa bila digigit. Bagi yang mahukan lebih sedikit rasa pedas dan mahukan pilihan lain, korang boleh pilih Piza Tuna Samyeang. Rasa tuna dan pedas manis sangatlah menyempurnakan satu sama lain.

Apa yang lebih menarik adalah Piza Daging Samyeang. Piza ni paling WOOOOWWWWWWWW.... rasa pedasnya agak maksimum untuk Eyda. Walaupun cuba bertahan tanpa minum air, tapi Eyda tewas juga. Untuk menghilangkan rasa kepedasan tu Eyda cuba selang selikan dengan makanan yang lain yang ada dalam Cheese Box Domino's.

Selain itu Domino's Pizza juga telah meperkenalkan Kepak Ayam-haseyo. Kepak ayam yang telah dibakar sempurna dengan lapisan luar yang disaluti sos sedap samyeang ini sangat serasi. Padanan sos yang membuatkan rasanya sempurna untuk dinikmati. Yummyyyy sangat.

Tak sabar nak menikmati Ayam-haseyo ni
Pengurus Besar, Pemasaran, Domino's Pizza Malaysia dan Singapura, Linda Hassan mengatakan, "Pelbagai usaha telah dijalankan untuk menghasilkan sajian terbaru ini yang berinspirasikan kegilaan rakyat malaysia terhadap K-craze sejak beberapa tahun ini."

Pengurus Besar Kanan, Operasi, Domino's Malaysia dan Singapura pula mengatakan, "prioriti utama mereka adalah untuk memperkembangkan jenama mereka dengan jaminan nilai dan kuliti."

Kalau korang nak merasai kenikmatan piza terbaru dari Domino's Pizza ni korang boleh la order online atau pun terus ke mana-mana Domino's yang berhampiran. Korang kena cepat tau, sebab promosi ini terhad sehingga Mei 2018 sahaja. Oleh itu jangan lepaskan peluang yang ada ni. Korang tak kan menyesal kerana memilih sajian Domino's yang baharu ni.

Sekarang ada promosi tau, korang boleh memesan 2 Pizza Deal pada harga RM33 bagi 2 saiz piza regular, RM55 untuk 2 piza besar dan RM77 untuk piza bersaiz Ekstra Besar. Sangat berbaloi kan? Tapi bukan itu sahaja tau. Domino's juga menawarkan Super Tuesday, iaitu tawaran harga serendah RM3.90 untuk saiz personal yang dipesan secara online atau RM4.90 bagi yang memesan di kaunter.

Kalau korang nak tempah dalam talian korang boleh la terus ke http://www.dominos.com.my/ atau pun hubungi terus 1300-888-333... Alaaaahaiiii.... korang kan selalu nyanyi no tempahan Domino's tu. "one three hundred triple eight triple tree" eh ternyanyi pula. hehehe.

Korang jangan lupa untuk kongsikan gambar atau video Piza Samyeang korang di media sosial dan tag sekali @dominosMy di Instagram dan Domino's Pizza Malaysia di Facebook, paling penting #samyeang.

Okay, sebelum Eyda tutup cerita nah Eyda bagi korang tengok semua gamba pizza yang best ni. Mujur magnet Kelab Blogger Ben Ashaari ni sentiasa ada dalam beg. #kbba9 pemberi semangat untuk Eyda meneruskan misi berblog ni.






Tengok muka menahan pedas ni. Huhuhu...





Oppppssssss,,,, hampir terlupa pula Eyda. Apa kaitannya Kumpulan Muzik tadi dengan Pij-ja Samyeang ni kan. Okay korang tengok ni tau. Enjoylah video ni ya. Jangan lupa hafal lirik ni skali ya.






Trivia hari ini -  Tahukah korang semua?
Semua makanan yang disediakan di Domino's Pizza adalah dibakar bukan digoreng.


CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...