KBBA

lazada

nuffnang

Resepi Biskut Florentine versi Quaker Oats

Assalammualaikum, hai semua.

Ada ke yang sudah mula buat biskut raya hari ni? Eyda belum lagi. Tapi Eyda nak kongsi satu resepi biskut florentine atau pun almond chruncy yang ramai suka tu tetapi kali ni versi energy bar pula. Nak tahu kenapa Eyda kata versi energy bar? Sebabnya kali ni kita campurkan bersama Multigrains Quaker Oats bersama buah aprikot dan kismis.

Sedappppp... buat snek lepas terawikh pun best tau. Kenyang perut macam kita makan energy bar. Jom Eyda kongsikan resepi dengan korang. Bahannya mudah nak dapat. Pergi kedai bakery semua ada.

Tengok gamba dah boleh tau bahan dia kan
Bahan-bahan

500gm - tepung florentine
500gm - badam flakes
250gm - kuaci labu (hijau)
250gm - kuaci bunga matahari
250gm - Quaker Oats Multigrains
100gm - buah aprikot kering (dipotong dadu)
100gm - kismis (campur kuning dan hitam)

Cara-cara

1. Bakar kekacang lebih kurang 5minit didalam oven dengan suhu 160°c (suhu ikut pada oven masing) dan biarkan sejuk seketika.

2. Campurkan semua bahan. Gaul rata agar tepung florentine sebati dengan bahan.

3. Ratakan di atas dulang atau pun letak sahaja di dalam bekas acuan cup kek.

4. Bakar pada suhu 160°c selama 15-20 minit atau sehingga biskut nampak warna bertukar keperangan.

5. Keluarkan dari oven. Sekiranya guna dulang korang kena terus potong tau supaya biskut tidak hancur bila dipotong. Kalau gunakan acuan cup kek, korang biarkan seketika kemudian keluarkan dari acuan.

Inilah hasilnya


Untuk resepi ni korang boleh dapat dalam 200 - 250 keping. Ikut pada besar atau kecilnya acuan yang digunakan.

Okay selamat mencuba. Anak buah pun suka sebab bila makan boleh rasa kenyang. Kalau dia malas sahur tu Eyda bagi makan biskut ni supaya dapat bagi tenaga. Jumpa lagi....





CORETAN DIARI PINK

Resepi Kerabu Telur Goreng ala Thai

Assalammmualikum, hai semua.

Alhamdulillah diam tak diam sudah 5 hari kita menjalani ibadah puasa. Rasanya belum terlambat Eyda nak ucapkan Salam Ramadhan Kareem buat semua.

Hari ni encik asben buat permintaan. Dia nak rasa kerabu telur goreng yang tengah dok viral dekat facebook tu. Alang-alang bahannya mudah kite cuba la tunaikan permintaan dia. Bukan selalu dia nak request macam-macam. Okay jom kite tunjuk bahan dan cara nak buat kerabu telur goreng yang rinkas tp sedap ni.

Bahan-bahan

Telur (digoreng 4 biji)
Cili padi ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Sos ikan
Buah tomato dipotong dadu
Daun ketumbar (asben tak suka Eyda gantikan dengan daun sup)
Suhun
Sedikit gula
Jus limau nipis
Daun salad sebagai hiasan



Cara membuat

1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih. Tumbuk kasar tidak perlu hancur.

2. Celurkan suhun sehingga kembang.

3. Tomato dipotong dadu atau hiris nipis.

4. Hiris lobak merah secara memanjang seperti hendak buat som tam atau kerabu mangga.

5. Satukan  semua bahan diatas bersama 3 sudu besar sos ikan dan sebiji perahan limau nipis.

6. Taburkan sedikit gula pasir atau gula merah secukup rasa.

7. Goreng telur hingga kelihatan garing kemudian potong kecil dan gaulkan bersama bahan tadi.



8. Gaulkan telur bersama bahan tadi hingga rata kemudian siap untuk dihidangkan.

Mudahkan nak buat kerabu ni. Tahap kepedasan tu terpulanglah kalau nak pedas lebihkan cili padi tu. Tadaaaaaa... boleh makan dah kannnn.... Alhamdulillah asben suke walaupun pertama kali mencuba.







CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...