KBBA

lazada

nuffnang

Baked Eggs With Spinach | Resepi

Assalammualaikum, hai semua.

Kali ni Eyda nak share pasal resepi pula. Dah 2 minggu amalkan eat clean sebab nak control pemakanan. Maklumlah terasa semakin berat kaki ni nak melangkah... Hehehe..

Malam tadi Eyda saja buat baked eggs. Eyda gunakan bayam sebagai inti sayurannya. Tapi selain bayam boleh guna brokoli, cendawan atau apa sahaja sayuran yang korang rasa best nak makan.
Bestnya bila dalam satu gigitan kita boleh rasa sayur dan telur tu bersatu dalam mulut... Eh... Meleleh tu dekat pipi tu.. lap cepat.. hahaha

Okaylah jom tengok bahan yang Eyda gunakan.
Bahan-bahan

5 tangkai bayam (ambil daun sahaja)
1/2 biji bawang (dipotong dadu)
1/2 biji tomato (dipotong dadu, tapi Eyda gunakan tomato ceri)
4 biji telur gred A
Serbuk bawang putih
Serbuk lada hitam
Garam
Mentega untuk gris pada acuan

Cara-cara

1. Susun bayam, tomato dan bawang ke dalam acuan.
2. Masukkan telur sehingga tutup sayuran. ( Telur hanya pecahkan sahaja kuning tetapi jangan buat macam telur dadar ye.)
3. Taburkan serbuk bawang putih, lada hitam dan garam.
4. Bakar pada suhu 180°c selama 15-20 minit. Tempoh bakar ni terpulang pada korang. Kalau nak agak lembut boleh getar dalam 15 minit sudah cukup, tapi kalau mahukan betul-betul masak sepenuhnya korang tunggu la 20 minit.

Ha mudah aje kan nak buat menu sihat macam ni. Makan dua ketul pun dah cukup kenyang. Kalau korang nak lagi best boleh tambahkan isi ayam dan cheese. Tetapi, memandangkan ini menu diet Eyda tak la tambah semua tu.

Okay selamat mencuba.
CORETAN DIARI PINK

Apom Balik Triple Q Relau | Makanan Best di Pulau Pinang

Assalammualaikum. Hai semua.

Minggu lepas Eyda berkesempatan la bercuti sekejap di Pulau Pinang. Sementara dalam perjalanan tu Eyda ajak Akhmar untuk bawa Eyda ke satu tempat ni. Kalau dah Penang apa lagikan. Haruslah tempat makan. Cuma apa yang bezanya kalini, ia bukan lah tempat makan pasemboq ka, nasi kandaq ka tapiiiiiiii Apom Balik. Haaaa lainkan menu kali ni.

Ini semua gara-gara si Lyana la, dia dok tayang kat Eyda apom balik yang best ni. Yang buat teruja sangat tu sebab dekat sini menyediakan lebih dari 40 pilihan rasa untuk pelanggan dia dan yang paling penting ia adalah APOM BALIK CHEESE. Cheese dia tahap meleleh tarik-tarik gitu. Tak percaya jom tengok sendiri.
Kedai ni terletak di Relau. So memandangkan Eyda dari arah selatan, jalan yang paling dekat Eyda kena masuk ke Jambatan Pulau Pinang yang baru. Dari Jambatan tu dalam 30 minit je sampailah ke Relau ni. Yang paling penting saat tu semestinya maps sebab Eyda tak pernah sampai lagi ke sini. Alhamdulillah petunjuk hendak ke sini memang mudah. Masa nampak je gerai ni punyalah seronok tak sabar nak turun. Cuma nak parking tu agak sesak sikit. Tapi ku gagahkan jua semata-mata nak menikmati keunikan rase apom balik yang Yana kata spesial ni. Dari jauh lagi adik ni dah bagi peace dekat hakak ni ha.... 

Masa sampai tu dah rambang mata tak tahu nak pilih menu yang mana, sebab terlalu banyak. Tapi tak pa laaa... sebab sebelum mai sini Eyda dah tanya dulu dekat Yana. Yana syorkan pada Eyda untuk cuba APOM BALIK SERUNDING, CARBONARA, STRAWBERRY CHIPS. Makanya Eyda pun orderlah benda yang sama dan tambah 1 original, chocolate chips dan butterscoth chips.


Tengok adik ni buat je pun dah rasa tak sabar sangat nak makan. Menghadap dia buat tu satu penyiksaan jiwa tau sebab bau dia pun dah sedap tengok pulak dia tabur cheese semua tu memang teruja tahap hilang akal.. hehehe.. Jangan hilang akal weiiii. Korang tak pecaya ke apa Eyda cite ni? Alaaaa... sebab tak nampak cheese tu kan... Jap tengok video dekat bawah ni.
Haaaaa... Pecaya ke idokkkk sekarang ni? Banyakkan cheese dia letak, memang tak kedekut tau. So berbaloilah dengan harganya. Cheese mozarella ni seketul kecik je dah belas ringgit kan.

Masa Eyda sampai diaorang ni betul-betul baru je buka gerainya, sebab Eyda sampai dalam 12.50 macam tu. Diaorang start beroperasi pukul 1. So masa nak beli tu memang tak ramai orang lagi lah. Eyda orang ke 2. Tapi lepas je Eyda punya order dah siap orang dah start ramai. Mujur datang awal. Haaa penuh jugaklah tangan tu beli apom balik je. Nak bagi korang lagi teruja untuk mencuba Apom Balik Triple Q ni... Korang jangan pejam mata tau tengok gambar dekat bawah ni.Hehehehe...


 Nampak tak bertapa nikmatnya makan apom balik cheese ni. Dia punya cheese boleh tarik ala-ala pizza tau. Atas ni perasa strawberry chips. Tak sempat masuk kereta Eyda dah makan dulu tau. Punyalah tak sabar, teruk betul perangai kau ni Eyda oiiii.. Opppssss...

Dalam kereta balun lagi makan yang serunding pula... Fuhhhh tak terkata sedapnya yang serunding ni. Eyda memang suka sebab rasa dia tak begitu manis kemudian rase muak cheese tu dihilangkan dengan rase pedas-pedas serunding tu.... Perghhhh.. memang terbaiklah. Begitu jugalah dengan Carbonara. Jap-jap nak jadi lagi kejam... Nah tengok video bawah ni pula.
Hahaha... Jangan kecam ye dan jangan marah tau. Eyda sekadar berkongsi perkara yang sedap dan best untuk dikongsi bersama. Sedap hingga menjilat jari gitu. Okay tak nak cerita banyak dah sebab korang pun dah tengok sendiri macam mana nikmatnya Apom Balik Triple Q Relau ni. So boleh tengok facebook Apom Balik Triple Q ni. Facebook sangat aktif dan sentiasa respon dengan apa yang kita tanya. Masa nak pergi tu pun Eyda tanya melalui komen facebook je, laju diaorang jawab pertanyaan Eyda termasuklah bosnya sekali yang tolong jawabkan.

Apapun Eyda doakan En Zul terus berjaya dengan Apom Balik Triple Q ni ya. Selamat maju jaya.
CORETAN DIARI PINK

Zul Yahya Steamboat & BBQ | Port Makan di Meru, Ipoh

Assalammualaikum dan hai semua.

Apa program hujung minggu ni? Tak kan lah duduk rumah je kan. Apa kata hari ni korang bawa family korang pergi cuba port makan yang baru ni Ipoh ni. Dekat Bandar Meru Raya yang berhampiran dengan Bulatan Sultan Azlan Shah tu. Dekat area tu sememangnya syurga makanan yang baru buat warga Ipoh Perak.

Kedai yang Eyda nak syorkan ni adalah milik pelakon yang terkenal satu ketika dahulu. Siapa yang tak kenal Papaya kan... Cerita superhero Malaysia yang ala-ala kartun Popeye tu. Ingat lagi tak? Atau pun satu lagi cerita Mat Jaja yang sekarang ni diulang tayang di TV9. Siapa lagi kalau bukan Abang Zul Yahya kita tu.
Kedai Abang Zul ni terletak betul-betul belakang Mc Donalds Meru Raya, berhadapan dengan bangunan PinkExec. Nama kedainya pun dari jalan besar dah boleh nampak Zul Yahya Steamboat & BBQ. Baru-baru ni Eyda dah cuba dan ternyata memang berbaloi. Owh ya... kalau makan steamboat ni korang pastikanlah yang perut korang tu betol-betol bersedia nak makan banyak supaya tak de la nanti korang kata tak berbaloi nak makan dengan harga sekian-sekian tu.
Makanan yang disediakan di kedai ini memang semuanya fresh. Bukan sebab nak memuji di dalam blog ni, tetapi kalau korang semua nak tahu Eyda ni memang akan alergik dengan makanan seafood yang tidak fresh. Tapi bila Eyda makan dekat sini Eyda tak de kena apa-apa alahan pun. Kalau yang tak fresh tu masa makan lagi mulut dan jari-jari Eyda akan rasa gatal-gatal, termasuk telinga.
Masa Eyda makan dekat sini ada beberapa bahan yang telah kekurangan, tetapi stafnya dengan pantas terus menambah bahan-bahan yang telah kurang tu. Mereka sentiasa memastikan makan yang ada sentiasa cukup untuk pelanggan yang datang.
Ini adalah bahagian untuk mengambil bahan-bahan steamboat dan BBQ. Disini juga ada sediakan air panas dan sejuk. Malangnya Eyda hanya dapat ambil gambar air panas sahaja sebab masa tu hujan lebat. Jadi nak keluar tu agak terhad nk bawa fon hehehe. Maaf ye.

Sama seperti kedai-kedai steamboat yang lain, Zul Yahya Steamboat & BBQ juga turut menyediakan makanan berat yang lain. Masa Eyda pergi kedai ini menyediakan megi goreng, nasi goreng, bihun goreng dan yang paling Eyda suka adalah nasi lemaknya. Nasinya cukup rasa lemak dan sambalnya kena pada rasa tekak Eyda ni... Dua bungkus jugalah Eyda makan hari tu. Cuma sambalnya aje yang agak pedas dan tak sesuai untuk kanak-kanak dan orang yang tidak suka kan pedas.
Pada mulanya kami ambil tempat di luar, kerana di luar lebih selasa. Open air lah katakan. Maklumlah nak berBBQ ni lebih seronok ruang terbuka kan, jadi tidaklah terkesan sangat dengan asap dari bakar-bakar tu. Meja yang kami pilih tu ada atap dan kerusinya unik sebab menggunakan kerusi bas lama. Tapi nak buat macam mana kami terpaksa berpindah ke bahagian dalam walaupun makanan semua telah tersedia untuk dimasak. Mujurlah staf yang ada sangat mesra dan mudah untuk menolong kami ubah semua makanan yang ada ni.
Korang tengok je gamba dekat atas ni korang boleh bayangkan tak masa zaman kanak-kanak antara 80'an dan 90'an? Kedai ini mengunakan #makansambilmengimbaukenanganlama jadi hiasan dalamannya sangat kena dengan tanda pagar yang digunakan tu. Bila Eyda masuk je Eyda ternampak susunan majalah-majalan lama, Vespa, kerusi kanak-kanak, kerusi kayu zaman sekolah, mainan, basikal kanak-kanak zaman tu dan banyak lagi. . Owh ya, kedai ni juga masih menggunakan radio kaset tau. Lagu yang dipasang untuk halua telinga pelanggan pun menggunakan kaset lagi. Paling lagend bila Eyda nampak serbuk sabun Breeze yang guna paket plastik tu..Hehehe. Bukan apa secara automatik teringat bila mak suruh beli sabun tu dekat kedai. Rindunya dekat Arwah Mak.Huhuhu (tolong sedekahkan Al-Fatihah buat Arwah Mak Eyda ye).
Masa makan tu sempatlah juga Eyda berborak dengan pemiliknya sendiri. Alhamdulillah pertanyaan Eyda sentiasa dijawab dengan baik oleh Abang Zul Yahya ni. Menurut beliau sebelum ni dia beroperasi di Shah Alam, tetapi sekarang sudah berpindah ke Ipoh. Makanya yang di Shah Alam tu telah pun ditutup secara rasmi. Kos disana semakin meningkat katanya. Masa Eyda pergi kedainya baru sahaja seminggu beroperasi di Bandar Meru Raya, Ipoh ni.





Pada yang tidak gemarkan steamboat, di sini juga ada pelbagai menu lagi. Antara yang mendapat sambutan hangat adalah nasi ayam penyet. Ramai kawan-kawan kata sambalnya sedap marvelous.

Okay sekarang Eyda sharekan harganya pula ya.

Dewasa - RM32
Warga Emas - RM25
Kanak-kanak - RM15
(umur kanak-kanak adalah dari 4 - 11 tahun)

Untuk maklumat lanjut korang boleh pergi ke:
Facebook : Zul Yahya Steamboat & BBQ
Instagram : @zulyahya_steamboat_bbq
♨   Steamboat #1 Best Place 
🍜 Makan sambil mengimbau memory lama
☎  +60135030075

Waktu operasi: 4 petang - 12 tengah malam.

Lokasi:



Akhir kata Eyda doakan agar perniagaan ini bertambah maju dan kekal mejadi salah satu tempat tarikan makan-makan di Ipoh ni. So Eyda dah pergi korang bila lagi? Maklumat semua Eyda dah berikan tinggal nak penuhkan perut je.. hehehe. Selamat mencuba.







CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...