KBBA

nuffnang

Preview Ramadan | Semarak Rasa Ramadan Tower Regency Hotel Ipoh

Assalammualaikum, hai semua.

Tak berapa lama lagi kita dah nak masuk ke bulan Ramadan kan. Korang selalu tak pergi berbuka di mana-mana hotel sekitar Ipoh ni? Kalau tahun ni korang rase nak try berbuka di hotel, Eyda cadangkan korang cuba menu bufet ramadahan di Tower Regency Hotel ni. Eyda syorkan sebab baru-baru ini Eyda baru je pergi ke preview bufet Ramadan mereka.

Dengan bertemakan "SEMARAK RASA RAMADAN", pelbagai jenis hidangan dari pembuka selera hinggalah ke pemanis mulut semuanya berasaskan menu kampung. Semua menu ini telah disusun hebat oleh Eksekutif Chef mereka iaitu Chef Dorret Joseph. Yang pastinya semua menu istimewa ini akan menyingkap nostalgia masakan melayu lama yang akan menyemarakkan suasna berbuka korang bersama keluarga ataupun kawan-kawan korang.

Bermula dari 1 Ramadan bersamaan 6 Mei 2019 hinggalah ke 4 Jun 2019, bufet ramadan ini akan dibuka pada jam 7.00 petang hingga ke 10.00 malam bertempat di Cafe@6 - Tingkat 6 di hotel ini.

Pelbagai jenis hidangan pembuka selera, nasi dan lauk pauk juga pemanis mulut mereka akan membuatkan kita berpuas hati dan pasti akan kembali. Mana tidaknya, ada pelbagai jenis kerabu seperti kerabu kacang botor, taugeh pucuk paku kerang, kerabu mangga dan juga kerabu perut pastinya dapat membangkitkan selere kita. Eyda siap bertambah tau ratah je kerabu tu. Fuhhh.. memang terbaek menu ni. Pelbagai jenis kuih muih seperti limat, bengkang, tepung bungkus pastinya buatkan kita terkenang suasana kampung.
Menu utama semestinya nasi putih, nasi briyani, nasi ulam dan nasi kerabu berlaukkan rendang daging, daging masak merah, daging masak itam, ayam kailo, ayam masak merah, pajeri nenas pastinya membuatkan korang bertambah nasi. Tapi, apa yang paling Eyda suka bila adanya menu masak lemak siput sedut dengan labu di tambah pula dengan pelbagai ulam-ulaman. Memang mertua lalu belakang pun tak toleh dah jawabnya. Hahaha...















Tapi menu paling nostalgia dekat sini adalah ubi kayu rebus. Memang mengimbau sangat menu ni. Teringat pula la dekat arwah Mak yang selalu buatkan untuk Abah Eyda. Itu pun salah satu kegemaran Abah. Ubi kayu dimakan pula bersama dengan kelapa & gula atau pun dicicah bersama sambal bilis.. Wowww... terpejam mata sambil makan ubi rebus ni.


RM55 dewasa dan RM40 untuk kanak-kanak pastinya sangat berbaloi untuk kesemua hidangan istimewa ini. Manakala untuk hari Jumaat dan Sabtu pula RM58 bagi dewasa dan RM45 bagi kanak-kanak. Cuupppp... sabarlah.. bukan itu saja menu yang ada, kambing panggang tergolek tu semestinya akan buat korang terpanggil untuk berulang berjalan keluar ke arah perkarangan kolam renang tu. Menu di perkarangan kolam renang tu memang la best sebab ada bakar-bakar dan gerai masakan panas. Eh cerita panjang lebar ni gerenti korang dah terliurkan, haaa lap sikit yang meleleh dekat pipi tu. Hahaha. Jom Eyda bagi korang lagi terliur dengan gambar-gambar pula. Cerita kosong je tak best kan.


  




Asyik tunjuk makanan je kan... Air pun ada banyak pilihan tau, tapi paling menarik dan paling Eyda suka Teh Tarik padu dia. Memang padu kaw melekat rasanye, abam yang tarik teh tu pun manis je senyumnya. Hahaha... Cendol pun jangan dilupakan tau untuk menghilangkan haus di tekak.



Okay bagi yang tertanya tempat untuk bersolat, korang jangan risau sebab pihak hotel juga turut menyediakan surau yang bersih, luas dan berhawa dingin bagi keselesaan korang. Tempat wuduk juga amat selesa. Surau yang disediakan adalah di tingkat 10, tak perlulah menapak tekan lif je mudah kan. 
Selain bufet Ramadan yang istimewa ini, pihak hotel juga turut menawarkan harga bilik yang hebat dan berpatutan iaitu Bilik Duluxe King hanya berharga Rm180 nett termasuk sahur dan buger Ramadhan untuk seorang, manakala bilik Duluxe Berkembar pula hanya dengan kadar Rm250 nett termasuk sahur untuk 2 orang dan bufet Ramadan untuk 2 orang juga. Eh kejap kejap ada juga harga promosi tau. Untuk pembelian Awal Ramadan ni korang boleh dapatkan pada harga RM48.00 untuk dewasa dan RM38 untuk kanak-kanak. Korang boleh beli voucher ni sebelum 30 April ni untuk menikmati hidangan bufet pada 6 - 12 Mei nanti. Haaa berbaloi kan harga early bird ni. Menginap sambil menikmati hidangan bufet dari hotel. 

So kalau korang ada sebarang pertanyaan korang boleh la hubungi Tower Regency Hotel ni. Staff mereka semua mesra pelanggan tau.

Puan Norhaizan - 012 - 628 1808
Meor Suhaniz - 019 - 600 2078
Mimi Nasir - 019 - 600 2417
Vinoth Prasath - 019 - 600 2054

atau

Lokasi: 6-8 Jalan Dato' Seri Ahmad Said,
Greentown, 30450 Ipoh,Perak.
atau
Hubungi: 05 - 2086888 sambungan 6900 / 6000








CORETAN DIARI PINK

Perut Kembung Disangkakan Mengandung Kini Tiada Lagi Dengan Surya ACV

Assalammualaikum, Hai semua.

Kalau korang semua selalu baca cerita Eyda di facebook atau instagram, pasti korang tau yang Eyda ni selalu alami masalah perut kembung berangin. Haaa... jangan ingat baby je ada masalah perut kembung ni tau, dewasa pun boleh kena. Dah lama juga Eyda cuba cari produk yang sesuai sampailah ada kenalan #KBBA9 yang kenalkan Eyda dengan Surya Apple Cider Vinegar (ACV) ni.

Mulanya Eyda agak takut nak cuba, sebab Eyda ada gastrik. Bila bab masam-masam ni memang Eyda fobia sikit sebab takut gastrik pulak menyerang. Tapi Alhamdulillah, lepas ACV ni berkesan dan tak pula gastrik menyerang. Orang kata kita ni kena la ikhtiar kan. 

Dua minggu lepas Eyda try beli sebab ramai kata ada diskaun RM5 di Lazada. So Eyda tak lepaskan la peluang nk beli twin pack ni. Harganya RM35 lepas guna kod promo yang ada di Lazada tu dapatlah diskaun tu.
Korang klik je tepi tu nanti dia keluarla kod diskaun tu

Senang beli twin pack terus... lebih jimat.
Ni gambar masa mula-mula cuba 2 minggu lepas... Sekarang Alhamdulillah tak de la sakit dah perut ni. Kalau tak asal silap makan je akan kembung je paling tak best bila tak boleh nak buang angin dan tak boleh nak sendawa... Sakitnya tak tau nak cakap lah. Sampai boleh jadi keras perut ni di buatnya. Jangan main-main dengan kembung perut ni. Orang yang pernah rasa je tau macam mana. 

Kadang-kadang orang nampak kita ni macam orang mengandung je disebabkan perut kembung ni. "Hello perut je yang kembung tau tapi i tak mengandung.." Eh nak je jawab macam tu, tapi tak manis pula la kan. Ada juga lelaki pun perut kembung juga... Paling tak best bila orang kata.. "Eh isteri tak mengandung tetapi lelaki pula yang mengandung ye...." So kalau korang tak nak ayat-ayat makcik bawang rangers tu keluar, baiklah korang cari cara penyelesaiannya kan.

Bila perut kembung nak buat kerja semua serba tak kena. Nak duduk susah nak berdiri pun susah, apatah lagi nak buat kerja lagi lah susah. Ingatkan baby je yang selalu kena perut kembung ni. Hehehe. Cara nak guna pun mudah. Cuma perlu letakkan 2 sudu ACV bersama 180ml air suam. Lepas tu terus minum. Rasanya tak terlalu masam dan tak manis sebab dia gunakan madu. So perut Eyda boleh terima Surya ACV ni. Cuma disebabkan gastrik korang jangan la amalkan hari-hari. Eyda pun guna bila perlu ataupun dua hari sekali untuk maintainkan perut supaya tak berangin.
 Cuka epal ini diperbuat daripada buah epal yang segar dan ia menganduni vitamin, potassium, sodium, magnesium, kalsium, fosforus, pectin dan juga zat besi. Pemanis yang digunakan di dalam Surya ACV ni semestinya madu  asli dan ia juga dapat mengurangkan paras bacaan gula. Selain itu sesuai juga untuk detox... Haaaa.. bile sebut detox confirm ramai yang suka dengar kan. Khasiat cuka epal dan madu asli ini secara tak langsung dapat:

1. Melancarkan perjalanan darah
2. Melawaskan usus besar dan kecil (so dapat la atasi masalah kembung perut ni)
3. Memecahkan lemak ( so dapatlah kempiskan perut kembung macam orang mengandung tu)
4. Meningkatkan metabolisma 
5. Meredakan sakit-sakit dan sengal sendi
6. Juga mengandungi anti-oksidan yang mampu menjaga kesihatan jantung

Dekat mana korang nak dapatkan maklumat lanjut mengenai Surya Appli Cider Vinegar (ACV) ni?

Korang boleh pergi ke:

Facebook : Surya Malaysia
Instagram : Surya.Malaysia

Korang juga boleh dapat kan produk ini di semua cawangan Watson, Butik Himalaya dan juga farmasi-farmasi yang terpilih kecuali Guardian ye. Paling mudah online je di Lazada siap dapat diskaun RM5 lagi kan.

So untuk korang di luar sana yang ada masalah macam Eyda ni. Jom dapatkan segera. Sebelum tu meh layan dulu Video Youtube Eyda ni. Jangan lupa subscribe sekali ye.


CORETAN DIARI PINK

Hi-Tea di MU Hotel Ipoh

Assalammualaikum, hai semua.

Sejak masuk tahun baru 2019 ni, jarang-jarang dapat update. Sekejap je dah bulan April. Sepanjang 2018 banyak benda yang tak best jadi (nanti dah ready Eyda stori mori ye) Kali ni Eyda nak stori mori pasal mini familyday keluarga besar Eyda yang sepatutnya di buat pada 2018. Tapi memandangkan banyak kekangan, so buat hi-tea je lah. Asalkan kami dapat berjumpa semua ahli keluarga.

Cari juga hotel sekitar Ipoh ni, then terjumpa satu nama baru MU Hotel. Tempat pun agak strategik sebab tak terlalu sesak walaupun di tengah bandar Ipoh. So yang best sebab memang nak booking untuk satu cafe tu. Maklumlah ramai budak-budak. Kalau tempat yang bercampur dengan yang lain agak susah jugalah kan. So bincang punya bincang kami sepakat nak buat mini gathering dekat sini je.
sumber gambar :  MU Hotel
Anak buah Eyda pun ramai dah besar anak-anak dara teruna semuanya.. So diaorang yang decide nak buat tema baju putih tudung pink. Masing-masing dah pakat nak terus jumpa di hotel untuk hi-tea. Alhamdulillah kali ni dapat kumpul kesemua ahli keluarga Haji Zaibidin. Kali ni semua sporting sebab ikut tema...hehehe
Inilah keluarga Eyda
Cafe MUnch ni selesa sebab ada juga kawasan di luar dan di dalam. Tapi masa kami pergi ni hujan so tak boleh la nak duduk makan santai-santai di luar. Dekat dalam ni sahaja dah penuh dengan keluarga Eyda.


sumber gambar: MU Hotel

Makanan dekat sini pun boleh tahan sedap. Eyda suka desert yang disediakan. Roti jala pun best. Berbaloi la dengan bajet yang kami ada. Tempat pun selesa sangat. Ada juga ruang untuk kanak-kanak bermain sambil tengok TV.

sumber gambar: MU Hotel


 

Selain itu dekat hotel ni juga ada kemudahan lain seperti tempat akses internet dan juga Gym. Zaman sekarang ni kan ramai yang jaga badan, so boleh la gunakan facilities yang ada di sini. Bagi yang tourist pula boleh la nak gunakan komputer yang disediakan untuk akses internet.

Alhamdulillah ini keluarga lengkap Eyda. Syukur Ya Allah kerana mereka selalu ada untuk Eyda walau apa pun yang sedang Eyda lalui. Semoga keluarga ini juga di akhirat kelak.
My Heroes

My Heroins




Ini gambar sekitar Hi-Tea kami pada masa tu. Meriah dengan anak-anak. Semua kaki bergambar maka inilah hasil gambarnya. Hahaha... Abah pun nampak happy sangat bila dapat berkumpul macam ni. Masa ni penuh suka duka buat diri Eyda. Demi menggembirakan hati dan keluarga maka berjayalah Hi-Tea kami kali ini. Kebetulan diaorang ni PT3 last year kan.. so kita raikan lah sekali.









InShaaAllah pasti akan ada lagi gathering sebegini di masa akan datang... Mana tau lepas ni bercucu pulak Eyda ni kan.... Biarlah gambar berbicara untuk segalanya... Untuk korang diluar sana.. Ingatlah walau macam mana teruk pun adik beradik kita kelak akhirnya adik beradik kita juga yang akan ada bersama. Kekalkanlah ikatan silaturahim ini sampai bila-bila. Apapun terima kasih Mu Hotel untuk servis yang terbaik ni. Tak lokek makanan.. dah habis terus tambah... kenyang perut suka hati dibuatnya... Jumpa lagi...









CORETAN DIARI PINK

About Us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...